Index

les Frisons

KWPN

Uptown girl

Eurocommerce Fortaleza
dites Jedonna

Pur sang Arab

les gîtes

où nous trouvez

Fortaleza a donné naissance à une pouliche un vendredi 13!

Le vendredi 13 mars 2009, l'alarme sonne, ça y est, le travail commence.40 minutes après Excelle ût Frankryk est née!

Copie conforme de sa mère, elle explose d'énergie et aussitôt dans le pré, elle est entraînée par sa mère pendant une bonne demie-heure à galopper et courrir, pour finir par un petit pas et plouf, elle s'écroule pour reprendre ses force sous un soleil splendide!

Uptown girl + Anouck

 

FORTALEZA le curriculum

Texte: Karin de Haan
Photo: Dirk Caremans

Dernier achat c'est Eurocommerce Fortaleza. Son parcours est long et bien. Aujourd'hui à la retraite des compétitions, elle goutte au plaisir
des poulains qu'elle porte.

 

 

 

Fortaleza en France avec Ayla (et les chats)

 

Combâttante, hônnette et courageuse, ainsi décritt Gerco Schröder son atout Eurocommerce Fortaleza brièvement. Que ces qualités mennent au succes, se montrait quand elle gagnait le Grand Prix à Oldenburg. Et cette victoire n'était pas un hasard. Quand elle inscrivait une deuxième fois la victoire à son nom.

L'histoire de Fortaleza, née sous le nom de Jedonna, démarre pour le naisseur Anne de Boer du Friese Sint Johannesga avec la jument Zedonna. “IJe l'achetait avec mon père de le familie Prins à Buitenpost. Elle était pleine de Notaris. Zedonna était une jument extrèmement joliee, mais quand même avec un caractèr apart. Elle était plutôt têtue et une peu gâtée. Avec Zedonna nous avons élevé toute une série de poulains. Quand on a eu enfin une pouliche, nous avons pris beaucoup soins d'elle. On l'a appellé Gedonna (v.Nimmerdor) et elle la mère de Fortaleza.” “A l'âge de trois ans Gedonna, elle est devenue ster sans problème et on l'a fait saillir. A l'époque on a choisi Zandigo,car il nous avait déjà donné un très bon poulain avec une autre jument Nimmerdor. Bovendien doen we veel samen met Wiepke van de Lageweg en Zandigo was een van zijn jonge hengsten. Daarbij was Gedonna een mooie en aansprekende merrie, maar in beweging had ze net wat overtuigender mogen zijn. De Zandigo-nafok sprak ons juist aan door het goede achterbeengebruik. Dat vinden wij van groot belang en proberen we in onze fokkerij vast te leggen. De achterhand is de motor daar moet het vandaan komen. Wij geloven trouwens niet zo in de gespecialiseerde fokkerij, en richten ons dus niet specifiek op dressuurhengsten of springhengsten. We proberen atleten te fokken, die het atletisch vermogen hebben om in beide disciplines te kunnen presteren. De hengsten die we gebruiken moeten in dat plaatje passen. Misschien komt dat wel door mijn verleden, waarin ik zelf fanatiek heb gefietst en geschaatst. En kijk eens naar sporters die bijvoorbeeld atletiek beoefenen, die zijn vaak ook succesvol in meerdere onderdelen. Dat hebben we doorgetrokken naar de paardenfokkerij”, legt Anne de Boer uit.

GEEN STER 

“Al met al dachten wij dus dat Zandigo een goede keuze zou kunnen zijn voor onze Gedonna. Het resultaat was het bruine merrieveulen Jedonna, een snittig veulentje met een heel mooi hoofdje. Ze was misschien wat beknopt, maar had verder veel uitstraling. Ik weet nog wel dat het een vrij brutaal veulen was, ze kwam altijd direct naar je toe. Toch moet ik eerlijk zeggen, dat het niet een veulen was, wat nu zo enorm opviel tussen onze andere paarden. Achteraf zou je kunnen zeggen, dat ze opviel door haar onopvallendheid.” In eerste instantie leek het verhaal van Jedonna op een teleurstelling uit te lopen. “Hoewel ze ons als veulen aansprak, ontwikkelde ze zich niet naar verwachting en groeide ze eigenlijk een beetje van ons af. Ze werd niet te groot en als driejarige miste ze de uitstraling die ze als veulen wel had. Toen ze dan ook op de stamboekkeuring kwam, kreeg ze een tweede premie en stond ze bijna onderaan. Dat was een grote teleurstelling voor ons. Omdat ze geen ster werd. Hebben we haar niet laten dekken. Het behalen van een sterpredikaat is voor ons belangrijk. Wij proberen een lijn op te bouwen en dan vinden we dat een minimale vereiste voor een fokmerrie. Omdat ze geen ster geworden was is mijn oudste dochter er mee gaan rijden. Hoewel wij toen ook wel zagen dat Jedonna leuk kon springen richtte zij zich meer op de dressuur. Ook als je met een paard gaat springen, is het van belang om eerst een dressuurmatige basis voor elkaar te hebben.”
“Tussen de witte hekjes werd Jedonna tot L-dressuur uitgebracht, waarna besloten werd haar te verkopen.”

HOOGSTE PRIJS

Anne de Boer herinnert zich de verkoop nog goed. “Het is een beetje het klassieke verhaal. Wij hadden indertijd niet de gelegenheid om de paarden verder af te richten en uit te brengen. Nu zou dat anders zijn, mijn jongste dochter Pietrick wil graag verder in de paarden. Ze werkt halve dagen bij Wiepke van de Lageweg en verder rijdt ze de paarden hier thuis. De hele Paardenhouderij is nu echt iets van ons samen. Maar goed, toen was dat dus nog niet zo, mijn oudste dochter was uitgereden met Jedonna en ze moest weg. Daarbij had Jedonna uitwendige vochtophopingen aan haar voorknieën, en dat hielp niet mee bij de verkoop.” Als fokker heeft Anne de Boer dus nooit de hoofdprijs voor Fortaleza gehad. “Je mag gerust weten dat Jedonna voor gewoon geld is weggegaan. Maar op dat moment was het de hoogste prijs die ik geboden kreeg. En je weet van te voren nooit wanneer je een paard op tijd verkoopt. Ik gun de huidige eigenaren het succes van harte en ben heel trots op dat paard. Je bent en blijft de fokker, en dat geeft een apart gevoel. Ik weet nog wel dat twee weken na verkoop van Jedonna, de koper, Wilfred Beerse, weer bij mij voor de deur stond. Of ik nog meer paarden uit die stam te koop had. Toen realiseerde ik me dat Jedonna toch wel iets bijzonders moest zijn. En dat terwijl ze bij ons nooit opgevallen is.

DE TIJD KRIJGEN

Nog altijd heeft Anne de Boer nafok uit de stam van Jedonna. “Uit de moeder van Jedonna, Gedonna, heb ik nog een veulen van Sit this one Out XX gefokt.” Dit resulteerde in de merrie Kydonna , die inmiddels het keurpredikaat voert en Z1 dressuur loopt. “Uit Kydonna hebben we een merrieveulen van Ahorn gefokt. Deze Odonna hebben wij nog in ons bezit en daarmee zouden we deze lijn door kunnen zetten. Ze lijkt een heel getalenteerd springpaard en wordt momenteel uitgebracht in de sport. Er is al veel belangstelling voor, dus ik weet niet zeker of ze blijft. Odonna staat op dit moment in training bij Ruben Rouweler uit Enter. Op deze manier krijgt ze de tijd om zich te ontwikkelen. Dat is naar mijn mening heel belangrijk. Je moet een paard de tijd geven en rijden op een manier die bij het betreffende paard hoort. Als je dat niet doet gaat het fout”, is Anne de Boer van mening.

CRYFF

Terug naar Jedonna, die verkocht werd aan Wilfred Beerse. De manegehouder uit Leeuwarden kan zich Fortaleza nog wel voor de geest halen. “Ik herinner me nog dat we haar vrij lieten springen en dat deed ze fantastisch. Sacha Dito, die indertijd voor mij werkte, is haar gaan rijden. Ik denk dat ze een jaar of vijf was, toen ze bij ons kwam. Dat het zo'n goed paard zou worden, dat wist ik toen ook niet, daar hebben we wel een beetje geluk mee gehad. Toen we haar kochten had ze weinig tot geen ervaring als springpaard. En ze was eigenlijk een beetje te heet om verder te komen als dressuurpaard”, aldus Wilfred Beerse. Ook Sacha Dito bewaart goede herinneringen aan de patente merrie. 
“Ik weet nog dat ze op stal kwam. Ik dacht echt wat heb je nu toch meegenomen. De merrie was vrij onbespierd en had twee enorme bulten aan beide voorknieën. We hebben haar toen Cruyff genoemd, omdat ze van die voetbalknieën had. Later is dat trouwens helemaal goed gekomen en ze is er nooit kreupel aan geweest. Maar die naam, die heeft ze gehouden. Ik ben er mee gaan rijden en probeerde haar uit op een oefenparcours. Na dat eerste oefenparcours wist ik dat ik iets bijzonders onder het zadel had. Ik had nog nooit een paard gehad dat zo'n gevoel gaf op de sprong, zich met zoveel afdruk zo mooi rond maakte. Ik heb haar toen voor de helft gekocht en verder opgeleid”, vertelt Sacha Dito.

BONUS

“Vooral het karakter van de merrie is heel speciaal . Het was in het begin een beetje een zure merrie ik was de enige die haar uit de box kon halen. Sommige mensen tolereerde ze wel en andere totaal niet. Maar als je haar eenmaal voor je had gewonnen dan deed ze alles. In het parcours werd ze snel heet en springen wilde ze altijd. Echt grote dingen heb ik nooit met haar gewonnen, maar ik zat er wel altijd goed bij. Ze was natuurlijk nogal heet, waardoor ik in de barrage meestal op nul reed en niet op een snelle tijd. We zaten in de opbouwfase en op snelheid rijden paste niet in de opleiding.”

“Toen ze het goed deed in het ZZ kwam er veel belangstelling voor de merrie. We hebben haar verkocht aan de heer Visser van Eurocommerce en ze kwam bij Gerco Schröder terecht. Ik ben er nog altijd blij mee dat Gerco haar is gaan rijden Hoewel ze veel kwaliteit heeft, is het toch een gecompliceerd paard en ik denk dat Gerco heel goed past. In eerste instantie werden we het trouwens niet eens over de verkoopprijs en even leek de hele verkoop niet door te gaan. Toen maakten we uiteindelijk de afspraak dat als ze binnen twee jaar een keer een CSI A foutloos rond zou komen, we er een bonus bij zouden krijgen. Toen de twee jaar bijna om waren brak de MKZ-crisis uit en we rekenden nergens meer op. Maar een week voordat de periode van twee jaar verliep, startte Gerco haar op een CSI en liep ze een foutloze omloop “' blikt Sacha Dito terug.

TOEKOMST

Gerco Schröder heeft inmiddels de vruchten kunnen plukken van de opleiding. Naast de overwinningen in de Grote Prijs van Oldenburg, wist de combinatie zich het afgelopen jaar ondermeer in Cannes en Leipzig te plaatsen. Het is juist het karakter dat Gerco Schröder zo waardeert in Fortaleza. “Haar wilskracht is een sterk punt. Ze is een echter vechter, die van het hout af wil blijven. Daarbij is het een harde merrie, die nooit wat mankeert. Ik heb haar rustig aan meegenomen naar de wedstrijden onder meer een aantal Young Riders-concoursen. Inmiddels kan ze het Zware werk aan. En is ze naast mijn andere toppaarden inzetbaar. Het mooiste resultaat dat ik tot nu toe met haar bereikt heb zijn toch wel de overwinningen in Oldenburg. De jongste van de broertjes Schröder is niet van plan om het bij deze overwinningen te laten. “ Fortaleza is pas 12 jaar oud ze heeft nog een toekomst voor zich.”

 

Quelques résultats de Jedonna
quand elle s'appelait encore Eurocommerce Fortalèze

CSI-B d'Oldenburg (GER) du 8 au 11 novembre 2001
Grand Prix
1 Gerco Schröder (NED) Eurocommerce Fortaleza 0+0 en 39.02
2 Wim Schröder (NED) Eurocommerce Atlanta 0+0 en 40.45
3 Ben Schröder (NED) Jewelïs Pleonast 0+0 en 41.44
4 Hauke Luther (GER) Caresino 0+0 en 42.52
5 Pilar Cordon (ESP) Fidelio de Ravel 0+0 en 42.64

Show Jumping Results : CSI-W/CDI Dortmund Germany 13-16 March 2003
Class 11 - Qualifier CSI-Group, International Jumping Competition ;
1) EUROCOMMERCE FORTALEZA ; Gerco SCHRODER (NED) ,
2) GRANNI-G; Yves HOUTACKERS (NED),
3) LAPETI; Peter WYLDE (USA) -